Το πρόγραμμα Erasmus+ που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κων/ νος Καραθεοδωρή» κατά την περίοδο 2019-2022 έχει τίτλο Be cool stay at school.
Στόχος του προγράμματος ήταν η επίλυση των συγκρούσεων που προκύπτουν στη σχολική κοινότητα και η βελτίωση του σχολικού κλίματος διαμέσου ποικίλων δραστηριοτήτων ενίσχυσης της επικοινωνίας, της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μελών (μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων).
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
Τη Δευτέρα 29.11.21 το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κων/νος Καραθεοδωρή» υποδέχτηκε στον χώρο του σχολείου τους εταίρους από Ελλάδα και Πορτογαλία κάτω από αυστηρούς κανόνες προστασίας λόγω Covid. Η αποστολή του κάθε σχολείου αποτελείται από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες: 2 εκπ/κοί και 4 μαθητές/-τριες από το Λύκειο Βαλτινού Τρικάλων και 3 εκπ/κοί και 7 μαθητές/-τριες από Escola Secundária de São Pedro da Cova Gondomar της Πορτογαλίας.
Η διευθύντρια Ασημίνα Χρυσικού τους καλωσόρισε και στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ι. Σαρακατσάνης.
Αρχικά, έγινε ανταλλαγή δώρων και οι μαθητές/τριες έδωσαν το απαραίτητο υλικό για την αποτελεσματική συμμετοχή όλων στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση της ιστορίας του σχολείου και του Μονάχου. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από τις υπόλοιπες ομάδες. Η ομάδα από την Ιταλία παρακολουθεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα διαδικτυακά.
Τη γνωριμία με τον τόπο μας ανέλαβαν οι μαθητές/τριες του Λυκείου, όπως και οι καθηγητές/τριες που συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δράσεις του προγράμματος: κ. Μαρία Λέγγα, κ. Μ.Γραφιαδέλλη, κ. Α. Χρυσικού, κ. Ι. Κεφάλας και κ. Στ. Ελευθεριάδης. Το απόγευμα περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο του Μονάχου.
Τη δεύτερη μέρα, Τρίτη 30.11.21, συνεχίστηκαν οι εργασίες στο χώρο του σχολείου και έγινε διαγωνισμός για το logo του προγράμματος. Κατόπιν οι μαθητές/τριεςασχολήθηκαν με αθλητικές δραστηριότητες στο γυμναστήριο του σχολείου.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε επίσημους φορείς του τόπου μας. Στην εκκλησία των Αγίων Πάντων μάς υποδέχθηκε ο Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Σιώμος. Ακολούθησε επίσκεψη στον επιτάφιο Κίονα Καραθεοδωρή, που είναι τοποθετημένος στην αυλή του Ναού .οκλήρωση 1ης κινητικότητας
Πέρασε μια εβδομάδα(29/11- 03/12) πλούσια σε δράσεις, σε ανταλλαγές και σε διάχυση καλών πρακτικών πάνω στο θέμα της σχολικής ζωής και στο πώςμπορούν οι μαθητές/τριες να περνούν εποικοδομητικά τον χρόνο τους μέσα στο σχολείο. Η εβδομάδα κύλισε με εργασίες σε μικτές διασχολικές ομάδες, παιχνίδια γνωριμίας για “σπάσιμο
Άφιξη στο Πόρτο μεσάνυχτα Σαββάτου 12/03/2022. Την Κυριακή η ομάδα μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών περιηγήθηκε στο κέντρο της πόλης με τη συνοδεία πορτογάλων εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών του προγράμματος.
Τη Δευτέρα έγινε η επίσημη έναρξη του προγράμματος στον χώρο του σχολείου. Οι δραστηριότητες γνωριμίας και αλληλεπίδρασης, που διήρκεσαν μέχρι το απόγευμα, επικεντρώθηκαν στη διάδραση μεταξύ των ομάδων. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες με στόχο την απόκτηση αυτοπεποίθησης, την επίλυση συγκρούσεων και την ενσυναίσθηση, καθώς και συνάντηση όλων των συντονιστριών του προγράμματος. Την Τετάρτη οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν εκτός του σχολείου, καθώς οι συμμετέχοντες/-ουσες επισκέφτηκαν το μουσείο Casa Branca de Gramido και τη σχολή κοσμηματων Cindor (ξενάγηση στη σχολή και κατασκευή κοσμημάτων) στη Condomar. Ακολούθησε εκδρομή παράλληλα στο ποτάμι μέχρι τη θάλασσα (Ατλαντικός ωκεανός). Στόχος η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των διασχολικών ομάδων.Την Πέμπτη οι ομάδες συμμετείχαν σε εργαστήρια φυσικής και τέχνης με στόχο την αντίσταση στην αρνητική κοινωνική πίεση. Το βράδυ ακολούθησε δείπνο στο σχολείο με παραδοσιακα φαγητά και γλυκά φτιαγμένα από τους μαθητές/-τριες. Ακολούθησε παραδοσιακή πορτογαλέζικη μουσική και χορός. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν αρχικά δραστηριότητες με στόχο τη συνειδητοποίηση των δυνατών σημείων και των αδυναμιών μας. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την αξιολόγηση των δράσεων και την τελετή αποφοίτησης. Το απόγευμα ακολούθησε περιήγηση σε αξιοθέατα του Πόρτο.
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Βαλτινό Τρικάλων τον Μάιο.
Την εβδομάδα 01- 07 Μαΐου 2022 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 «Be cool stay at school» στο οποίο συμμετείχε και το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κων/νος Καραθεοδωρή». Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019. Είναι αλήθεια ότι η πανδημία (Covid 19) εμπόδισε την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος και ύστερα από συνεχείς αναβολές αυτό τελικά ολοκληρώθηκε μετά από τρία χρόνια με κινητικότητες στην Πορτογαλία (Πόρτο) και στην Ελλάδα (Βαλτινό Τρικάλων).
Την αποστολή στο Βαλτινό Τρικάλων συνόδευσε η Συντονίστρια του προγράμματος, κα Μαρία Λέγγα, ΠΕ02 και ο εκπαιδευτικός κος Γιάννης Κεφάλας, ΠΕ03. Συμμετείχαν οι μαθήτριες Καββαδία Σοφία, Καζόγλου Ιωάννα και Μπολούτα Φραντσίσκα-Μαρίνα.
Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί στο Βαλτινό υποδέχτηκαν τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά των άλλων χωρών με ιδιαίτερη χαρά, αντάλλαξαν απόψεις και καλές πρακτικές και ανανέωσαν το ραντεβού τους για μια μελλοντική κινητικότητα. Η συνεργασία των παιδιών όλων των ομάδων ήταν άψογη αποδεικνύοντας ότι η εθνικότητα και η απόσταση δεν αποτελούν εμπόδια στο να επιτευχθεί η συναισθηματική προσέγγιση και η συνεργασία πολιτών από διαφορετικά κράτη της Ευρώπης και όλου του κόσμου.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟΥ
ERASMUS+2021-1-EL01-ΚΑ122-SCH-000021000 «Cool Teachers for Cool Students»
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» διοργάνωσε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 και ώρα 10:00 έως 14:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2021-1-EL01-ΚΑ122-SCH-000021000 με τίτλο «Cool Teachers for Cool Students», κλείνοντας επίσημα το έργο το οποίο υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία τα σχολικά έτη 2021-2023 από το συγκεκριμένο σχολείο και ήταν διάρκειας 16 μηνών. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Η ημερίδα απευθυνόταν όχι μόνο σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε μαθητές/-τριες, γονείς και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, προκειμένου να ενημερωθούν για τα οφέλη από την εμπλοκή ενός σχολείου σε προγράμματα Erasmus+.
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο αν. Διευθυντής του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» κος. Σταύρος Ελευθεριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και στα οφέλη της υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το σχολείο. Στην ημερίδα παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης Μονάχου κα. Μπέση Σπυριδούλα. Εκ μέρους του ΙΚΥ, του Εθνικού Φορέα Συντονισμού ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, απηύθυνε χαιρετισμό η κα. Σωτηροπούλου, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων κο. Γκουδούλα Θωμά, από τη Γενική Γραμματέα της ΕΛΜΕ Βαυαρίας κα. Παναγή Ρεβέκκα - Μαρίνα και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου «Ο ΠΛΑΤΩΝ» κο. Θεοδώρου Ευάγγελο.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με την παρουσίαση από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας κα. Γραφιαδέλη Μαρία και κα. Λέγγα Μαρία των δράσεων που υλοποίησε το Σχολείο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατά τα σχολικά έτη 2019-2023.
Ακολούθησε η ομιλία: «Αναζητώντας σταθερές στη συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών/-ριών και γονέων για την προαγωγή του σχολικού περιβάλλοντος σε περιβάλλον μάθησης σε μια κοινωνία που αλλάζει: ο συμβουλευτικός ρόλος του εκπαιδευτικού» από την κα. Χριστίνα Ι. Ρούση - Βέργου, MSc, PhD Ψυχολόγο, Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα τον λόγο πήρε η κα. Τσαχάκη Πέλλα, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, εκπαιδεύτρια διαμεσολάβησης στις Βρυξέλλες σε συνεργασία με το «Le Souffle asbl» με την εισήγηση: «Στο πνεύμα της διαμεσολάβησης».
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση των μαθητριών του σχολείου Καββαδία Σοφίας και Καζόγλου Ιωάννας, οι οποίες συμμετείχαν στις δράσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και μετέφεραν τη βιωμένη εμπειρία τους, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη σχολική τους ζωή.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με τις εισηγήτριες κα. Ρούση και κα. Τσαχάκη και το κλείσιμο της ημερίδας από τον αν. Διευθυντή του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» κο. Σταύρο Ελευθεριάδη.
Ένας κύκλος κλείνει ομαλά, όταν ανοίγει ένας άλλος εξελικτικά ανώτερος. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» με την εμπειρία που αποκόμισε από τη συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα της προηγούμενης περιόδου μπαίνει σε μια καινούρια εποχή προκλήσεων, αναμένοντας την υλοποίηση νέων προγραμμάτων που έχει υποβάλει προς έγκριση.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ»
Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως στους νέους και τους ενθαρρύνει να εμπλακούν και να δραστηριοποιηθούν στην κοινωνία των πολιτών, ευαισθητοποιώντας τους σχετικά με τις κοινές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης, απευθύνεται κυρίως σε διευθυντές σχολείων, καθηγητές και μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πρόκειται για πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών.
Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει την εκπαιδευτική και προσωπική ανάπτυξη των ατόμων που συμμετέχουν, μαθητών και καθηγητών. Ειδικότερα, προάγει τη μαθησιακή κινητικότητα ατόμων και ομάδων, καθώς και τη συνεργασία, την ποιότητα, την ένταξη και την ισότητα, την αριστεία και τη δημιουργικότητα. Επιπλέον, προωθεί τις αξίες της πολυμορφίας, της ανεκτικότητας και της δημοκρατικής συμμετοχής, καθώς και τις γνώσεις σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και την πολυμορφία.
Τα οφέλη που προκύπτουν για τους μαθητές είναι πολλά και ποικίλα:
Το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κων/ νος Καραθεοδωρή» κατά την περίοδο 2019-2022 έχει τίτλο Be cool stay at school. Στόχος του προγράμματος ήταν η επίλυση των συγκρούσεων που προκύπτουν στη σχολική κοινότητα και η βελτίωση του σχολικού κλίματος διαμέσου ποικίλων δραστηριοτήτων ενίσχυσης της επικοινωνίας, της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μελών (μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων).
Πραγματοποιήθηκαν συνολικά τέσσερις δράσεις:
α) Η πρώτη δράση έλαβε χώρα στο Βαλτινό Τρικάλων, όπου συναντήθηκαν οι εκπαιδευτικοί των τεσσάρων συμμετεχόντων σχολείων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα: ΓΕΛ Βαλτινού, Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, το σχολείο της Πορτογαλίας Escola Secundária de São Pedro da Cova, Gondomar, το σχολείο της Ιταλίας Istitutodi Istruzione Superiore G. La Pira, Pozzallo. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν και ορίστηκαν οι στόχοι του προγράμματος και σχεδιάστηκε και οργανώθηκε η πορεία των μετέπειτα δράσεων.
β) Η επόμενη δράση πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο με οικοδεσπότη το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου. Ομάδες μαθητών/-τριών από τα τρία σχολεία (λόγω της πανδημίας του Covid-19 οι μαθητές του ιταλικού σχολείου δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν και παρακολούθησαν τις εργασίες του προγράμματος διαδικτυακά) συνεργάστηκαν και συνέπραξαν για την προώθηση του προγράμματος στο χρονικό πλαίσιο μιας εβδομάδας.
γ) Η επόμενη συνάντηση έγινε στο Πόρτο Πορτογαλίας, όπου το σχολείο του Πόρτο υποδέχτηκε τις ομάδες μαθητών/-τριών από το Λύκειο Βαλτινού και Μονάχου (στο μεταξύ το ιταλικό σχολείο αποχώρησε από το πρόγραμμα). Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν διήρκεσαν μια εβδομάδα.
δ) Η τελευταία συνάντηση έλαβε χώρα στο Βαλτινό Τρικάλων, όπου ομάδες μαθητών/-τριών από τα σχολεία του Μονάχου και του Πόρτο συνάντησαν τους μαθητές/-τριες του Λυκείου Βαλτινού και ολοκλήρωσαν τις εργασίες του προγράμματος.
Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλα εκπαιδευτικά συστήματα πέραν του ελληνικού και να δουν ως παρατηρητές άλλες εκπαιδευτικές πρακτικές βελτιώνοντας έτσι την παιδαγωγική τους κατάρτιση. Τους δόθηκε η ευκαιρία να πειραματιστούν με νέους τρόπους διδασκαλίας, νέες μεθόδους και διάφορες καινοτομίες γενικότερα. Ένα από τα σημαντικά οφέλη των προγραμμάτων είναι η βελτίωση του συνεργατικού – συναδελφικού κλίματος μεταξύ των εκπαιδευτικών του σχολείου αλλά και μεταξύ των εκπαιδευτικών και των γονέων.
Νικολέττα Καββαδία
Αλεξάνδρα Μίλο
Σοφία Καββαδία
Άρης Κεφάλας
Διονύσης Γκάβαλος
Δήμητρα Σαρακατσάνη
Στο πρόγραμμα Erasmus+ Be cool stay at school συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί :
Γραφιαδέλλη Μαρία, Ελευθεριάδης Σταύρος, Κεφάλας Ιωάννης, Λέγγα Μαρία (συντονίστρια του προγράμματος), Χρυσικού Ασημίνα
και οι μαθητές/-τριες:
Γκάβαλος Διονύσης, Κεφάλας Άρης, Γκορίδου Δήμητρα, Καββαδία Νικολέττα, Καββαδία Σοφία, Καζόγλου Ιωάννα, Καλαϊτζή Σταυρούλα, Καρακούση Ελένη, Κοντομάνου Μαρία Ελένη, Κουγιουμουτζή Γεωργία, Κοσμά Παπακοσμά Γεωργία, Κοσμά Παπακοσμά Φένια, Λεονταρίδου Ανθία, Μαυρίδου Γαλήνη, Μίλο Αλεξάνδρα, Μπολούτα Μαρίνα Φραντζίσκα, Ντάβαρη Λουκία, Ντερστίλα Αναστασία, Παπαδοπούλου Γεωργία, Πήχα Παναγιώτα, Πισπίτσου Δήμητρα, Σαρακατσάνη Δήμητρα, Χατζοπούλου Μιχαέλα
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου https://elm.edupage.org διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αυστηρά για προσωπική χρήση και απαγορεύεται η χρήση ή η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του, με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς την έγγραφη άδεια της διεύθυνσης του σχολείου.