Erasmus KA210
Revitalizing Lives: Migrant students' journey to Inclusion
31 Mαρτίου 2025- Liceo Torricelli, Napoli
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Τελετή Υποδοχής στο σχολείο
Δημιουργία ομαδων
Ξενάγηση στο Σχολείο
Παρακολούθηση μαθημάτων
τo Ελληνικό Λύκειο Μονάχου “Constantin Caratheodory” συμμετείχε, ως οργανισμός εταίρος, στην πρώτη κινητικότητα, που πραγματοποιήθηκε στο Eski Sehir της Τουρκίας μεταξύ 3 και 7 Μαρτίου 2025 στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Dorlion Eğitim Bilim ve Kültür Derneği. Η εν λόγω κινητικότητα περιελάμβανε την πρώτη (TPM) συνάντηση προετοιμασίας του έργου από τους συντονιστές των συνεργαζόμενων οργανισμών από τις χώρες εταίρους, Iταλία ( Liceo Toricelli), Ελλάδα (Ελληνικό Λύκειο Μονάχου “Constantin Caratheodory”), Τουρκία (Dorlion Eğitim Bilim ve Kültür Derneği) και Πολωνία (IV Liceum Ogólnokształcące im.Bolesława Prusa). Το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου “Constantin Caratheodory” εκπροσώπησαν οι Εκπαιδευτικοί του Σχολείου Σκαμπαρδώνη Αγορίτσα ΠΕ02 (συντονίστρια του έργου για το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου) και Βαμπούλας Βασίλειος ΠΕ03.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί-συντονιστές από όλες τις χώρες εταίρους είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να εργαστούν πάνω στον σχεδιασμό και τη διευθέτηση των μετακινήσεων και δράσεων μαθητών και καθηγητών στο πλαίσιο του έργου. Παρακολούθησαν, επίσης, σεμινάρια σχετικά με την αξιοποίηση των εργαλείων Web2 στην εκπόνηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνεργάστηκαν για την δημιουργία project Etwinning και Ιστοσελίδας στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεγάλο μέρος των εργασιών αφιερώθηκε και στη θεματική της συνάντησης “Building Bridges” με συζητήσεις, διερευνητικά ερωτηματολόγια, προτάσεις και διαμόρφωση σχεδίων δράσης (action plans) και παιδαγωγικών πρακτικών σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να παίξει το σχολείο στην ενίσχυση της συμπερίληψης και ενσωμάτωσης των παιδιών μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής. Καθώς το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου είναι κατεξοχήν σχολείο μεταναστών, οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου κατέθεσαν την εμπειρία τους από το σχεδιασμό και την αξιοποίηση σχετικών πρακτικών, σε συνδυασμό με παραδείγματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους.
Σχετικά, τέλος, με τα αποτελέσματα της συνάντησης, τα συμπεράσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά για τη σημασία της εποικοδομητικής ανταλλαγής πρακτικών μεταξύ των συναδέλφων από διαφορετικές χώρες, αλλά και της σύσφιξης των σχέσεων και της διαπροσωπικής επικοινωνίας μεταξύ τους. Εξάλλου, όλοι οι εκπαιδευτικοί αποτελούν μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και συνυπάρχουν με αλληλεγγύη και συνεργασία για τη βελτίωση της επαγγελματικής τους κατάρτισης, αλλά κυρίως του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού τους έργου, με απώτερο στόχο ένα καλύτερο Σχολείο που θα διαπλάθει ολοκληρωμένους, καταρτισμένους, δημοκρατικούς και ευτυχισμένους Ευρωπαίους πολίτες σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
.
Σ
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου https://elm.edupage.org διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αυστηρά για προσωπική χρήση και απαγορεύεται η χρήση ή η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του, με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς την έγγραφη άδεια της διεύθυνσης του σχολείου.